Jak se dělá krém z mascarpone?

Jak se dělá krém z mascarpone?

Spousta Chutí v krému z mascarpone

Tak se tedy pustíme do toho, do přípravy krému z mascarpone. Mascarpone je italský krémový sýr, který je vysoce ceněn pro svou hladkou texturu a bohatou chut'. Neměl jsem ponětí, jak moc fascinující a různorodé použití může mascarpone mít, dokud jsem se nerozhodl do toho ponořit hlouběji. Vězte, že výroba krému z mascarpone není žádnou velkou vědou, naopak jde o poměrně jednoduchý proces, kdy záleží především na trpělivosti a kvalitních surovinách.

Šálek silného espressa a něco navíc

Víte, jak jsem si uvařil tu nejlepší kávu v životě? Nebylo to v Itálii, jak byste možná čekali, ale uprostřed Brna. Ráno jsem si sedl na oblíbené místo u okna mého bytu, a jak si tak popíjím své espresso, přemýšlím. Přemýšlím, co by tomu mou kávu mohlo ještě vylepšit. A tak mi to došlo - mascarpone! A to je příběh, který stojí za mým první pokusem o krém z mascarpone s kávou. Není to výmysl, naopak, v Itálii se takto mascarpone často používá. Káva, zejména ta silná espresso, dodá krému z mascarpone zároveň zajímavou chut' a aroma.

Třešničkou na dortu je správné našlehaní

Možná vás překvapí, ale důležitým krokem v procesu výroby krému z mascarpone je správné našlehání. Měl jsem tu čest sledovat jednoho z nejlepších cukrářů v České republice, jak tuto techniku ovládl do puntíku. Vyžaduje to jistou praxi, ale věřte, stojí to za to. Vlastně se musíte chovat k tomu sýru s úctou a obdivem. Jakmile se naučíte správnému našlehání, výsledek bude stát za všechno to úsilí.

Pomocný tip:

Nezapomínejte, že mascarpone potřebuje trochu tepla k tomu, aby se rozpustilo a přijalo ostatní ingredience. Neměli byste ho zatěžovat momentálně studenými surovinami - například pokud přidáváte vejce, měla by být pokojové teploty.

Jak moc cukru si dát do krému

Možná rádi experimentujete s množstvím cukru v krémech. Kdo ne, že? Mějte ale na paměti, že mascarpone je samo o sobě poměrně sladké. Moje rada zní: začněte s menším množstvím cukru a poté ho přidávejte dle chuti. Nejlepší je pak využívání třtinového cukru pro jeho jemnější a plnější chut'.

Odlehčená verze pro všechny, kteří dbají na linii

Kdo říká, že mascarpone je pro ty, kteří se nebojí kalorií? Rozhodl jsem se, že vyzkouším připravit něco lehčího a zdravějšího, takže jsem vyměnil polovinu mascarpone za řecký jogurt. Musím říct, že jsem byl velmi mile překvapený! Krém z mascarpone s jogurtem má lehkou a svěží chut', je méně kalorický a stále si zachovává všechny ty vynikající kvality, které mám na mascarpone tak rád.

Samozřejmě, existují stovky variant, jak si můžete mascarpone upravit podle svých chutí a preferencí. Věřím, že se vám moje tipy a triky budou líbit a doufám, že vás budou inspirovat k vlastním gastronomickým dobrodružstvím s tímto úžasným ingrediencem. Ukrýt svou lásku k mascarpone není lehké a já jsem si jistý, že máte na srdci stejně jako já.

Tomáš Veselý

Jmenuji se Tomáš Veselý a jsem odborníkem v oblasti gastronomie. Mám bohaté zkušenosti v mnoha oblastech kulinářství, včetně vývoje receptů a teoretické gastronomie. Rád se věnuji psaní o receptech a vaření, a to jak pro profesionální kuchaře, tak pro domácí kuchaře. Kromě své práce ve světě jídla mám také vášeň pro psaní, turistiku a fotografování.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Alternativy k chlebíčkům pro dokonalou párty: Tipy na netradiční občerstvení

Recepty do 100 Kč: Chutné a cenově dostupné vaření

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.