Co k obedu kdyz je horko?

Co k obedu kdyz je horko?

Letní Lehkost na Talíři

Tak jako já, možná i vy pociťujete ten nápor letních ved, kdy se vůbec nechce jíst, anebo jen těžko vymýšlíte, co byste měli připravit k obědu tak, aby vás ani členy vaší rodiny ty vedro nezabilo. A právě proto jsem pro vás připravil tento článek plný tipů a triků, jak si usnadnit letní vaření a co k obědu, když je horko. Třeba zjistíte, že teplo v kuchyni není zas tak špatné!

Čerstvé Saláty jako Záchranáři

Když jsme se Lucií postavili před otázku: "co k obědu, když je horko?", nejčastěji jsme vybírali různé druhy salátů. Je to rychlé, jednoduché a hlavně osvěžující. A nemusím vám asi říkat, že při tom pařáku se občas ani nedá myslet na něco těžkého na žaludek. A tak jsme zjistili mnoho variant, které stojí za zmínku. Pro nás Patří mezi oblíbené například řecký salát s celozrnným chlebem. A podle mě je ten kvalitní olivový olej základ! Lucii ani dětem nevadí, že je ten salát hodně kořeněný, naopak. Jak povídám, je to pro nás taková mala “chuťová bomba”.

Studené Polévky jako Chladivý Elixír

Jestli jste už slyšeli o studených polévkách, nejspíše víte, o co jde. Pokud ne, vezměte si toto jako galaxii nových kulinářských zážitků, které určitě stojí za to vyzkoušet. A můžu vám říct, že jsou jako stvořené pro léto a ty horké dny! Mezi naše oblíbené patří především gazpacho, ruská okroshka nebo studená okurková polévka. Matěj sice jak už to tak bývá u těch malých, uvítá spíše něco se sladkou chutí, takže jahodová polévka s mátou je pro něho jasnou volbou. A věřte mi, i když se zdá, že na dětský vkus je to příliš “vzrušující”, vyzkoušejte to!

Osvěžující Nápoje - Save the Day!

A životní zkušenost mě naučila to, že když je vedro, je důležité tělo nejen vyživovat, ale také ho dostatečně zavlažovat. A tady bych rád pomohl několika nápadem, jak to udělat správně a přitom si něco opravdu vychutnat. Třeba domácí limonády! Ty u nás doma milujeme. A je na nich to nejlepší, že se dají dělat opravdu z čehokoli. Luciin oblíbený recept je limonáda se zázvorem, mátou a limetkou, ale můžete samozřejmě experimentovat s různými kombinacemi chutí a přísad. A když je opravdu horko, tak na záchranu přichází ledový čaj. Ať už z černého, zeleného či bylinkového čaje, všechny mají své kouzlo. A pokud budete chtít osladit letní dny něčím opravdu zvláštním, zkuste třeba domácí žitnou kvasnicovou limonádu. U nás je to taková malá vzpomínka na staré časy. Lenka s Matějem se pak vždy těší, že můžou sušitkám sledovat jak kvasí. Ach ta lidská radost!

Jednoduché Grilování na Závěr

A když se řekne léto, nelze si nevzpomenout na grilování. To pro mě znamená opravdu letní pohodu a úžasnou atmosféru. A nejen, že samotné grilování je zábavné, ale také nám umožňuje připravit mnoho různých jídel, aniž bychom museli stát u sporáku. Takže co k obědu když je horko? Co třeba klobása z grilu, grilovaný losos nebo třeba zeleninové špízy? Možnosti jsou takřka nekonečné! A taky tady nesmím zapomenout zmínit grilovaný banán pod peřinou z čokolády. Prostě a jednoduše - nádhera! A tak se stává, že grilování u nás doma je tak trochu naším tajemstvím, jak přežít horké a parné dny!

Často si lidi nedokážou představit, že jídlo může být i chladivé a skvěle chuťovky laděné, aniž by způsobovalo tíhu v žaludku. Doufám, že vám tyto tipy a triky pomohou zvládat letní kuchyň. Zkuste si třeba takové ty saláty nebo studené polévky co nejvíc pestré a dnes puštěn do grilování něco, co jste ještě nezkoušeli. Uvidíte, bude vám to za to stát! A nezapomeňte, když je vedro, voda je základ!

Tomáš Halouzka

Jsem profesionální kuchař s hlubokou láskou k gastronomii a jemnému vaření. Mimo své práce v restauraci se věnuji psaní receptů a sdílení postupů a triků z vaření online. Mým cílem je inspirace lidí k experimentování v kuchyni a objevování nových chutí.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Umění uvolnění v bytí: Jak nechat věci plynout přirozeně

Co se dá udělat z brambor?

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.