Co je to Penne? Vaše průvodce světem oblíbených těstovin

Co je to Penne? Vaše průvodce světem oblíbených těstovin

Úvod do světa těstovin

Ah, těstoviny, ty úžasné italské dary lidstvu, které si zamiloval celý svět. Jsou to malé kulinářské šampiony – tak nenáročně chutné a zároveň nesmírně univerzální! Každá italská maminka by vám řekla, že těstoviny nejsou jen jídlo, jsou to dílo umění. A já s nimi naprosto souhlasím. Víte, třeba když Lea připravuje své famózní penne alla vodka, celý dům provoní neskutečný aroma a já nemohu dočkat, až si k tomu sednu. No, ale abychom se dostali k těm skvělým penne, je zapotřebí trošku více pochopit, co to penne vlastně jsou, jak se dělají, k čemu se hodí, a hlavně – jak z nich vykouzlit dokonalý pokrm.

Penne - Co to vlastně je?

Penne jsou jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších forem těstovin po celém světě. Představte si malé tužky, které jsou ostříhány šikmo, aby jejich konce připomínaly péro. A přesně odtud pochází jejich název - 'penne' znamená v italštině 'pera'. Mají dutinku uprostřed, což je fantastické, protože v ní může uvěznit omáčku, a vy tak dostáváte při každém soustu ideální množství omáčky i těstoviny! Na rozdíl od svých hladkých bratříčků, penne rigate, mají penne po celém svém povrchu malé rýhy, a to je další chytrý trik, jak na sebe navázat ještě více té lahodné omáčky.

Původ těchto italských skvostů

Historie těstovin sahá daleko do minulosti, ačkoli přesné zavedení penne do kulinářské tradice není přesně datované. Legenda říká, že byly vynalezeny v oblasti Campanie již někdy v 19. století. Nezáleží na tom, kdy přesně byly penne vytvořeny, protože tyto malé trubky jsou důkazem geniálnosti a důmyslnosti tradiční italské kuchyně. Těstoviny jsou v Itálii kulturním pokladem, každý region má svůj vlastní tvar a recepturu těstovin. A penne? Ty se staly miláčci nejen Italů, ale i dalších gurmánů po celém světě.

Různé druhy penne

Můžete se setkat s několika variantami penne. Připraveni na malou lekci? Máme klasické penne lisce, které jsou hladké a bývají několik milimetrů kratší než jejich 'vzorovaní' sourozenci. Pak tu jsou zmíněné penne rigate s rýhami na povrchu. A co teprve penne integrali? Ty jsou vyrobeny z celozrnné mouky a jsou skvělou volbou pro ty, kterým na srdci leží zdravá výživa a vláknina. Některé penne jsou dokonce vyráběny z alternativních mouk, jako jsou čočková nebo quinoová mouka, což je perfektní zpráva pro všechny bezlepkové jedlíky!

Příprava těstovin – Umění vaření penne

Když si dáte práci a penne si uvaříte k dokonalosti, odměnou vám bude skutečně výjimečný zážitek. Voda by měla sálavě bublat, jako gejzír na Islandu, sůl by se jí měla mísit tak štědře, jako když Viktor rozsévá písek ve pískovišti. A teď přichází ta nejdůležitější část - čas! Penne potřebují čas, aby se dostaly do stádia 'al dente', což v překladu znamená 'do zubu'. Je to moment, kdy těstoviny mají tu perfektní pevnost, jsou vařené, ale stále drží tvar a pevnost, téměř jako když kousnete do křupavého jablka. Příliš vařené těstoviny jsou zločin proti kuchyni, nejhorší z možných!

Nejlepší omáčky k penne

Penne jsou jako prázdné plátno, čekají, až jim šikovný malíř dodá barvu a život. Je skoro nemožné najít omáčku, která by s nimi nešla skvěle. Ve tmě bych se vsadil, že byste je nejspíš hned spojili s omáčkou boloňskou nebo all'arrabbiata. Obě jsou to klasiky, které nikdy nezklamou. Já jsem ale ten typ, který rád experimentuje. A tak jedné soboty se synem jsme se pustili do penne s omáčkou z pečených paprik. Náš Pes Bruno si oblíbil pouze penne alla puttanesca, pravděpodobně kvůli těm ančovičkám, které se v ní používají. A jak na některé z těchto omáček, se dozvíte v dalších odstavcích.

Recept na penne alla puttanesca

Příprava této ikonické italské omáčky je opravdu jednoduchá. Začnete s olivovým olejem, a přidejte na plátky nakrájený česnek, a než se začne smažit, hodíte do pánve ančovičky. Ty se rozpustí a společně s rajčaty vytvoří základ omáčky. Pak je ještě přidáte kapary, olivy, trochu chilli a nasekanou petrželku. Bruno už by u tohoto bodu seděl vedle sporáku a slintal nad hrncem, jeho psí smysly vždycky poznaly, že se něco dobrého chystá.

Recept na penne s pečenými paprikami

Pokud chcete trošku odlehčit a přidat do jídelníčku více zeleniny, zkuste penne s omáčkou z pečených paprik. Papriky pozvolna pečte v troubě, dokud nezměknou a nezačnou se mírně karamelizovat. Pak je společně s česnekem, olivovým olejem a trochou smetany (nebo jejím náhražkou pro veganskou verzi) rozmixujte do hladka. Omáčka má krásný, jemný, avšak výrazný chuťový profil, a v kombinaci s penne si vás zaručeně získá.

Inspirace z celého světa

Penne jsou skvělým příkladem toho, jak jednoduchá jídla mohou inspirovat nekonečné množství variací a adaptací. Přemýšleli jste někdy nad penne primavera s čerstvou zeleninou? Co takhle penne al forno, když je zapékáte s množstvím sýra a pár kousky kvalitní salámy? Možnosti jsou opravdu nekonečné. A jestli si chcete připravit něco opravdu netradičního, zkuste si například doma smíchat penne se sladko-pikantní asijskou omáčkou. Už jen tím, že vyměníte omáčku, můžete pozvednout vaše jídlo z jihu Itálie do středního Vietnamu v záblesku okamžiku. Viktor nám jednou na výletě vyfotil, jak si užíváme piknik a já rozdávám porce penne s thajskou omáčkou v parku. Rodinné vzpomínky a skvělé jídlo, to jde ruku v ruce.

Závěrečné myšlenky a tipy

Po té tolika řeči o penne bych si asi měl běžet nějaké uvařit, co myslíte? Těstoviny, to je tak příjemné téma, že bych mohl psát do nekonečna. Doufám, že jsem vám přiblížil kouzlo penne a že vás můj malý exkurz do jejich světa inspiroval. S tímto skromným průvodcem můžete dokonale trefit vaření penne na 'al dente', abyste se mohli pustit do přípravy široké palety omáček, které s nimi krásně ladí. A pamatujte, penne jsou nejen o chuti, jsou o zážitcích, které s nimi můžete vytvářet a sdílet. Buďte kreativní, buďte hraví a využívejte penne jako výtvarné plátno pro vaši kuchyňskou kreativitu. Ať už v kuchyni nebo u stolu, nezapomeňte se radovat z každého sousta. Aha, a ještě jeden tip na závěr - pokud zbyde nějaká ta těstovina, vždycky se dají využít jako základ do vynikající těstovinové saláty, který ke společnému obědu pořád vítězně putuje z mých rukou. Dobrou chuť, přátelé!

Šimon Strakoš

Jako expert na gastronomii jsem se celý život věnoval zkoumání a pochopení všeho, co se týče chutí a receptů. Vztah k psaní mi umožňuje sdílet své znalosti a vášeň pro vaření s ostatními. Pracuji jako šéfkuchař v nenápadné, ale útulné restauraci v Ostravě, kde se každodenně věnuji přípravě kreativních pokrmů. Nejraději tvořím inovativní recepty, které inspirují ostatní k objevování nových chutí.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Co k večeři rychle?

Jak se dělá krém z mascarpone?

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.